Een goede desinfectie van de omgevingsoppervlakken van ziekenhuizen is essentieel om verontreinigingen te elimineren en de verspreiding van overdraagbare ziekten te verminderen. Vanwege de aanwezigheid van verschillende multiresistente stammen van pathogene microbiële soorten (zoals Staphylococcus aureus, Clostridium difficile, Candida sp., Acinetobacter baumannii en Pseudomonas aeruginosa), kan het gebruik van klassieke milieusaneringsstrategieën (actieve zuurstof, hypochloriet, quaternaire ammonium, enz.) zijn mogelijk niet voldoende effectief om de uitroeiing ervan te bewerkstelligen 2 . Onder de alternatieve strategieën voor conventionele ontsmettingsmiddelen vertegenwoordigt het gebruik van etherische oliën (EO) een nieuwe veilige en effectieve oplossing*. De antimicrobiële kracht van EO-diffusie is uitgebreid bestudeerd in verschillende onderzoeken. Deze laatste hebben hun remmende werking tegen bacteriën, schimmels, schimmels en gisten vastgesteld. De resultaten van deze onderzoeken hebben daarom het potentieel van EO's en hun verbindingen benadrukt als instrument voor sanitaire voorzieningen en bestrijding van milieupathogenen 1,3,4 .
Zo evalueert het team van Fabrizio Gelmini 1 voor het eerst de effectiviteit van EO's in de strijd tegen infectieuze microbiële agentia rechtstreeks in een gezondheidszorginstelling. Gelmini et al. (2016) 1 gecombineerde EO-diffusie met een standaard reinigingsprotocol. Dit met als doel het verminderen en beheersen van microbiële besmetting binnen de Stichting ‘Don Ambrogio Cacciamatta’. Een residentiële zorginstelling met 112 bedden, verdeeld over twee verdiepingen (ongeveer 1060 m2).
Experimenteren:
Het mengsel van EO van Lavandula angustifolia 24%, Melaleuca cajuputii 24%, Abies sibirica 20%, Myrtus communis 20% en Pelargonium graveolens (Geranium bourbon) 12% werd aldus verdeeld. En dit met ultrasone diffusers die dagelijks gevuld worden met 500 ml water en 100 ml EO-mengsel (d.w.z. 0,02% v/v). Continue verspreiding overdag en 8 uur 's nachts, elke dag gedurende de duur van de oefening. Het onderzoek werd uitgevoerd op 2 verdiepingen met 16 kamers en plaats voor 32 patiënten.
Op de 1e verdieping werden in 2 van de 8 kamers ultrasoon diffusers geplaatst. Overdag stonden de kamerdeuren open. Dit is om de verspreiding van HE mogelijk te maken alle kamers op de vloer te bereiken.
Op dezelfde manier werd de 2e verdieping alleen onderworpen aan standaard desinfectieprocedures (controle).
Over het geheel genomen werd de microbiologische analyse van de microbiële belasting gemeten door contactglaasjes (HycheckTM “Total Count” en “Yeast and Mold”, Beckton Dickinson, VS), geplaatst in 5 willekeurige punten van de kamers (tafels, kasten) en gangen (leuningen). Onder deze omstandigheden werd gedurende 5 maanden elke 30 dagen bemonstering uitgevoerd (T0 = referentie, T1 = 30e dag, T2 = 60e dag, T3 = 90e dag, T4 = 120e dag en T5 = 150e dag). Om de gebruikelijke bacteriële belasting te beoordelen en antimicrobiële werkingen uit te sluiten die niet aan EO's zijn gekoppeld, werd de diffusie echter gedurende de eerste 30 dagen (T0) en de laatste 30 dagen (T5) opgeschort.
Resultaten:
- Uit de visuele observatie blijkt dat het conventionele desinfecterende protocol alleen geen waarneembaar effect heeft op de aanwezigheid van bacteriekolonies (Fig. 1A) . Omgekeerd was er een dramatische afname van de bacteriegroei zichtbaar wanneer conventionele desinfectiemiddelen werden gecombineerd met EO-diffusie (Fig. 1B) .
- De hoogste microbiële besmettingsgraad werd waargenomen op tafeloppervlakken: 100-200 kolonies/cm2. Wij tellen: 10-30 kolonies/cm2 op de kasten en 30-80 kolonies/ cm2 op de leuningen (gang).
- Er is een significante vermindering van de microbiële belasting veroorzaakt door blootstelling aan het EO-mengsel tot de vierde maand van de behandeling; andgt;90% op tafels en andgt;75% op kasten (Fig. 2) .
- Daarentegen vertoonde de bacteriepopulatie op de leuningen van de behandelde en controlegangen geen significant verschil in de gemiddeld gemeten bacterietellingen. Dit geeft daarom aan dat de lagere concentratie HE in de gangen, als gevolg van verdunning in de lucht, hun vermogen om microbiële groei te remmen vermindert.
Wat de verspreiding van EO in de kamers betreft, deze veroorzaakte een spectaculaire vermindering van de microbiële besmetting. Bijgevolg is er sprake van een vermindering van de overdracht van infecties, met een gelijktijdige vermindering van de toediening van geneesmiddelen. Er werd een afname waargenomen in het aantal voorschriften voor antibiotica (70%), mucolytica (100%), luchtwegverwijders (100%) en steroïden (67%) en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (33%). Dit alles zonder nadelige gevolgen voor patiënten.
- Er zijn geen schadelijke effecten gerapporteerd als gevolg van de diffusie van het EO-mengsel tijdens de duur van het onderzoek
- Een maand na de stopzetting van de uitzendingen stegen de waarden voor microbiële besmetting in de kamers en overlapten die gemeten in de controlekamers. Dit bevestigt dus de antimicrobiële werking van EO’s
Conclusie:
Deze studie toont in wezen aan dat de verspreiding van EO in combinatie met standaard sanitaire procedures een groot potentieel voordeel heeft bij het verminderen van microbiële besmetting. En zo de consumptie van farmaceutische medicijnen in een zorginstelling verminderen. Ten slotte benadrukken de resultaten het nut van bioactieve vluchtige stoffen uit EO's bij het beheersen en verminderen van ziekenhuisbesmetting door omgevingsmicroben.
A.Zhiri
*Zolang de basisregels inzake distributie gerespecteerd worden:
- Verdeel HE niet in gesloten ruimtes. Net als apparaten die ozon- en hydroxylradicalen in de lucht vrijgeven
- Beheers a priori het diffusieproces; de duur van de diffusie, de hoeveelheid EO die moet diffunderen, afhankelijk van de ruimte
- wees dubbel waakzaam in kinderdagverblijven, scholen, ziekenhuizen en rusthuizen
- Ventileer ten slotte regelmatig om de blootstelling van HE aan luchtverontreinigende stoffen binnenshuis te verminderen...
---
Lees ook: De basisregels van uitzenden
---
Referenties:
1 Gelmini, F., Belotti, L., Vecchi, S., Testa, C., en Beretta, G. (2016). Door de lucht verspreide etherische oliën gecombineerd met standaard ontsmettingsprocedures voor controle van de microbiota in nosocomiale ziekenhuiskamers. Complementaire therapieën in de geneeskunde, 25, 113-119
2 Lang, G. en Buchbauer, G. (2012). Een overzicht van recente onderzoeksresultaten (2008–2010) over essentiële oliën als antimicrobiële middelen en antischimmelmiddelen. Smaak en geur J., 27(1), 13-39
3 Laird, K. et al. (2012). Vermindering van oppervlaktebesmetting en biofilms van Enterococcus sp. en Staphylococcus aureus met behulp van een damp op basis van citrusvruchten. J. van ziekenhuisinfectie, 80(1)
4 Ali, A. et al. (2015). Toepassing van citroengrasolie in dampfase voor de effectieve bestrijding van anthracnose van 'Sekaki'papaya. J. van toegepaste microbiologie, 118(6), 1456-1464