In ons blogartikel over de 5 goede voornemens die je moet maken in het nieuwe jaar was een van onze tips om te starten met een detoxkuur. Momenteel horen we veel over spirulina en chlorella, die zeer effectief zijn als geneesmiddel. Maar kent u werkelijk de voordelen ervan?
Spirulina
Spirulina, in het Latijn, Arthrospira platensis is volgens de VN het voedsel van de 21e eeuw.
Het maakt deel uit van de familie cyanobacteriën of blauwalgen, dit micro-organisme bestaat al 3,5 miljard jaar. Deze zoetwatermicroalg, bijgenaamd ‘superfood’, groeit op natuurlijke wijze in de warme wateren van meren in India, Tsjaad en Mexico.
Het is een van de rijkste voedingsmiddelen ter wereld. In feite is het een compendium van micronutriënten dat het volgende bevat:
- Sporenelementen: Magnesium, IJzer, Zink, Calcium
- Eiwit (50-70%)
- Mineralen
- Bètacaroteen (vitamine A)
- Fytopigmenten
- Vitaminen: A, E (krachtige antioxidant) B1, B2, B3, B6, B12 en K1
Wat zijn de voordelen?
- Voorkom/behandel voedingstekorten (veganisten, vegetariërs en vegetariërs)
- Herstel, herwin energie na een sportprestaties
- Versterk de immuniteit
- Behoud spiermassa tijdens diëten voor gewichtsverlies
- Zorg voor een correct suikerniveau
- Verbeter de glans van huid, nagels en haar
- Laat het lichaam leeglopen en ontgiften (anti-zware metalen en toxines)
- Voor de chronische vermoeidheid
Wist je dat 10 gram spirulina evenveel eiwit bevat als 35 gram rundvlees en evenveel ijzer als 400 gram spinazie . Fascinerend, nietwaar?
Spirulina heeft dus 100% voordelen voor je gezondheid!
Hoe kies je het?
Er moet rekening worden gehouden met verschillende criteria om spirulina correct te kiezen.
Wij raden u aan deze drie indicatoren goed te bekijken om er zeker van te zijn dat u een kwaliteitsproduct heeft.
Netheid van cultuur
Het is immers een belangrijke voorwaarde voor een kwaliteitsproduct. Om de kwaliteit te garanderen, kunt u de analysecertificaten van het product bekijken of uw leverancier raadplegen.
Onze spirulina wordt geproduceerd in Binnen-Mongolië, in de woestijnnatuur en dus ver verwijderd van enige bron van menselijke vervuiling. Bovendien is het biologisch gecertificeerd, waardoor u verzekerd bent van een product naar keuze. Onze producent is ISO22000 gecertificeerd, beschikt over een efficiënt kwaliteitsmanagementsysteem en garandeert daarmee de veiligheid op het gebied van de gezondheid.
Drogen
Het drogen moet bij lage temperatuur worden uitgevoerd om de integriteit van het product en de voedingsstoffen te garanderen.
Onze spirulina wordt gedroogd met behulp van de sproeidroogmethode: hij wordt gedurende enkele seconden in hete lucht van 60°C gespoten, het proces is snel. Deze methode maakt het mogelijk om besmetting door bacteriën, gisten en schimmels te voorkomen en tegelijkertijd het behoud van de eigenschappen te garanderen.
Phycocyanine-niveau
Het fycocyaninegehalte moet minimaal 15% zijn. Dit is inderdaad een indicator voor de voedingskwaliteit.
Voor 100 g spirulina zitten we op een hoeveelheid van 12 tot 18 g.
Chlorella
Chlorella ( Chlorella vulgaris ) verscheen 2,5 miljard jaar geleden en behoort tot de Chlorellaceae-familie. Ontdekt in 1890 door de Nederlandse bioloog, is het een eencellige alg die zeer rijk is aan chlorofyl. Vaak verward met spirulina, wordt het ook als een superfood beschouwd. Wij blijven deze talrijke voordelen inderdaad merken. Het groeit in zoet en zout water van veel gematigde streken.
Het is samengesteld uit eiwitten (50-60%), meervoudig onverzadigde vetzuren, essentiële aminozuren, carotenoïden, vitamines (A, B1, B2, B6, B12, C), mineralen (Calcium, ijzer, magnesium, zink) en specifieke pigmenten .
Wat zijn de voordelen?
Chlorella werkt op verschillende manieren in op het lichaam:
- Giet af/ontgift het organisme (zware metalen en gifstoffen)
- Herstel, herwin energie in geval van vermoeidheid of pathologie chronisch
- Versterken immuniteit
Hoe kies je het?
Net als bij spirulina is het belangrijk om voor een kwaliteitsproduct te kiezen. U kunt bijvoorbeeld naar de verschillende controlecertificaten kijken om er zeker van te zijn dat het product uit een natuurgebied komt.
Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in herkomst, ingrediënten, enz. Hoe moet je ze innemen?
Je kunt ze in verschillende vormen vinden: in poeder om te verdunnen in een drankje, of in capsules, tabletten.
Voor capsules/tabletten vindt u hier ons gebruiksadvies:
Vanaf 3 jaar: 1 tot 6 tabletten per dag, afhankelijk van de situatie.
- Tijdens een afslankdieet: Begin de eerste 2 dagen met 2 tabletten per dag, daarna elke dag nog een tablet tot de gewenste dosis per dag is bereikt. Maximaal 6 tabletten per dag (3g). Spirulina en Chlorella kunnen inderdaad een verzadigingseffect veroorzaken.
- Natuurlijke vitamine voor peuters: 1 tablet per dag
- Als aanvulling op een sportdieet: 3 tabletten per dag
- Als aanvulling op een vegetarisch dieet: 4 tabletten per dag
- Als kuur (Winter): Een kuur met Spirulina, gedurende 3 weken, daarna een week stoppen. Af te wisselen met een kuur Chlorella.
Onze BIOLOGISCHE Spirulina- en Chlorella-tabletten
Sinds vorig jaar zijn onze tabletten biologisch gecertificeerd. Sinds mei 2017 bestaat er zelfs een biologische certificering voor spirulina en chlorella. Dankzij deze certificering garandeert Pranarôm u een kwaliteitsproduct uit de biologische teelt, zonder pesticiden, synthetische meststoffen of vervangers van dierlijke oorsprong.
De combinatie van de 2
Spirulina en Chlorella kunnen worden gecombineerd voor een grotere effectiviteit. Deze synergie zal ideaal zijn voor het ontgiften van het lichaam, het bestrijden van bloedarmoede, een betere oxygenatie van het lichaam en het voorkomen van tekorten bij ondervoeding.
De consumptie van spirulina en chlorella is echter alleen interessant als dit gepaard gaat met een uitgebalanceerd dieet. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten hun arts raadplegen voordat ze het gebruiken. Voor meer informatie raden wij u aan contact op te nemen met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.
Spirulina en chlorella: hun voordelen volgens de Université Bretagne Loire
Spirulina en chlorella zijn microalgen die veel worden bestudeerd vanwege hun voedingswaarde en functionele eigenschappen.
Als onderdeel van haar proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor in de biologie en agronomie, verdedigd op 28 maart 2017 aan de Universiteit van Bretagne, Loire, benadrukte Hauteclaire Furbeyre de effecten van deze microalgen op de gezondheid. Hier zijn de belangrijkste resultaten van zijn overzicht van de wetenschappelijke literatuur:
- Stimulatie van het immuunsysteem: spirulina en chlorella hebben aangetoond dat ze moleculaire mechanismen en fysiologische functies kunnen moduleren, met name door immuuncellen te stimuleren.
- Effecten op immuuncellen: verschillende onderzoeken hebben de stimulerende werking van spirulina- en chlorella-polysachariden op de activiteit van macrofagen benadrukt, waardoor hun vermogen tot fagocytose en cytokineproductie toeneemt.
- Implicaties voor de verdediging van de gastheer: stimulatie van immuuncellen door spirulina en chlorella bevordert de verdediging tegen ziekteverwekkers, ook in een context van immuundeficiëntie.
- Effecten op oxidatieve stress en ontstekingen: deze microalgen hebben een antioxiderende kracht en beperken de ophoping van reactieve zuurstofderivaten. Ze hebben ook een ontstekingsremmend effect en remmen de productie van pro-inflammatoire cytokines.