Bien-être naturel

Doorligwonden en genezing: de bijdrage van essentiële oliën

Escarres et cicatrisation : l'apport des huiles essentielles

Decubituswonden zijn zeer problematische wonden voor zorgteams. De behandeling duurt lang en langzaam, en herstel is niet altijd gemakkelijk.

Essentiële oliën worden al enkele jaren gebruikt bij de behandeling van wonden. Verschillende gepubliceerde onderzoeken rapporteren zeer positieve resultaten.

In dit artikel nodigen wij u uit om de resultaten te ontdekken van een proefschrift gebaseerd op een behandeling op basis van essentiële oliën van zonneroos, mirre, immortelle en honing...
De mogelijkheid om inspiratie te halen uit een klinische casus om uw kleine wonden, zelfs uw grotere wonden, en vooral uw recente littekens te verzorgen met Pranarôm...

 

Doorligwonden: waar hebben we het over?

Een doorligwond is een plaatselijke lijdensweg in de huid en de onderliggende weefsels, veroorzaakt door druk, afschuiving en wrijving, of een combinatie van deze factoren. Dit zijn verwondingen die ontstaan wanneer iemand voor langere tijd aan een bed of stoel gekluisterd is.

Een doorligwond komt meestal voor bij oudere mensen (dunnere en gevoeligere huid) in een specifiek gebied zoals het heiligbeen (bovenkant van de billen), zitbeen (onderkant van de billen), trochanters (heup), malleoli (voet) maar ook de wervelkolom, ellebogen, knieën, schouders en zelfs de achterkant van de oren...

Doorligwonden veroorzaken veel leed en hebben een aanzienlijke, zij het slecht ingeschatte, sociale kostprijs. Er zijn weinig bewezen feiten als het gaat om de behandeling van decubitus, maar eerder meningen van experts. De algemene behandeling bestaat uit het verlichten van de wond en het voorkomen van nieuwe doorligwonden.

Een klinische casus in de diepte.

De hier gepresenteerde klinische casus1 is ontleend aan het proefschrift van Florence Mayer dat op 30 maart 2012 werd gepresenteerd en publiekelijk verdedigd ter verkrijging van het staatsdiploma van doctor in de farmacie aan de Universiteit van Lotharingen, Frankrijk. Na de impact van het gebruik van etherische oliën in bejaardentehuizen te hebben besproken, presenteerde Florence Mayer1 de implementatie van het gebruik van therapeutische protocollen in een bejaardentehuis om twee klinische gevallen van doorligwonden (saccrodoorligwonden) te behandelen met op behandelingen gebaseerde behandelingen over etherische olie en honing. In dit huis in Nancy zijn verschillende aromatherapieprotocollen opgesteld in samenwerking met aromatoloog-apotheker dr. François Tournay. Ze worden therapeutisch gebruikt als aanvulling op of als aanvulling op traditionele zorgmethoden1. We rapporteren hier het klinische geval van sacrococcygeale doorligwond van mevrouw D.

De doorligwond van mevrouw D. bevindt zich ter hoogte van het heiligbeen, de wond is behoorlijk diep en bestaat uit fibrine (onoplosbaar elastisch eiwit in bloedplasma dat tot doel heeft de bloedstolling mogelijk te maken). De behandeling begint met het reinigen met fysiologisch serum om fibrine te verwijderen en het ontluiken te vergemakkelijken. Vervolgens brengen we op de wond, onder een kompres, een eerste complex aan (etherische olie/honing), bestaande uit een synergie van essentiële olie van cistus ladaniferous , immortelle en mirre met 1% en tijmhoning 99% biologisch. Het verband wordt meerdere keren per week vernieuwd, afhankelijk van de voortgang van de wond. De auteur wijst erop dat er bij dit soort protocollen altijd sprake is van een wondadaptatiefase. Gedurende één tot twee weken geeft de wond de indruk dat deze niet meer evolueert. Bovendien kan de patiënt een branderig gevoel ervaren dat overeenkomt met de ontluikende fase van de decubitus.

Drie maanden na het begin van de behandeling zijn de resultaten indrukwekkend: de pijn verdwijnt, de ontsteking verdwijnt, de wond sluit en de huid van de patiënt begint zijn natuurlijke kleur aan te nemen. Vanaf dit ontwikkelingsstadium van de wond wordt een tweede complex (etherische olie/honing) samengesteld uit een synergie van genezende essentiële oliën (zoals Cistus ladaniferus en Commiphora myrrha met 20%) en anti-infectieuze oliën (zoals Cinnamomum camphora CT). Er wordt gebruik gemaakt van 1,8-cineol van 20%) en honing van 60%. Het wordt toegepast op wondniveau maar ook eromheen om een ​​gezonde omgeving te creëren voor de weefselreconstructie van de decubitus. Als derde stap stelt de auteur voor om eenmaal per dag plantaardige abrikozenpitolie aan te brengen. Het zorgt voor een goede voeding van de huid. De auteur besluit met de bevestiging dat aromatherapie zijn voordelen en beperkingen heeft aangetoond via de verschillende voorbeelden in zijn proefschrift. Essentiële oliën worden op veel gebieden gebruikt, maar zijn vooral interessant vanwege hun anti-infectieuze en genezende eigenschappen, die van groot belang zijn in de dermatologie.

Etherische oliën: een natuurlijke remedie tegen doorligwonden

Om doorligwonden te verlichten kunnen bepaalde essentiële oliën heel effectief zijn. Ze kunnen rechtstreeks op de huid worden aangebracht in combinatie met een plantaardige olie zoals zoete amandelolie of kokosolie. Was voor gebruik het betreffende gebied met lauw water.

Bepaalde essentiële oliën zoals lavendel, tea tree of laurier staan bekend om hun helende en regenererende eigenschappen en zijn een natuurlijke behandeling voor doorligwonden.

Ze werken zacht in op de huid, verminderen ontstekingen en stimuleren de regeneratie van beschadigd weefsel. Hun eigenschappen voorkomen het ontstaan van huidverschijnselen en houden wonden en het omliggende gebied schoon.

Wist je dat?

Om je wonden te helpen genezen, kun je je etherische olie combineren met Manuka olie. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze olie gemaakt van Manuka honing, een natuurlijk antiseptisch middel dat het genezingsproces versnelt en de pijn verlicht.

Naast het gebruik van lokale verzorgingsproducten op basis van essentiële oliën, is het essentieel om preventieve maatregelen te nemen om decubitus te voorkomen door rekening te houden met bepaalde factoren. Het aannemen van een juiste houding in bed en het vermijden van langdurige druk op de huid zijn bijvoorbeeld aanbevelingen die gemakkelijk kunnen worden toegepast om de ontwikkeling van doorligwonden te voorkomen.

Referenties:

  • 1 Mayer F. (2012). Therapeutisch gebruik van essentiële oliën: casestudy in een bejaardentehuis. Universiteit van Lotharingen.
  • 2Senet P. en Meaume S. (2005). Doorligplekken. URL-toegang: http://www.therapeutique-dermatologique.org/spip.php?article1108
  • 3Decubitus begrijpen. URL-toegang: http://www.chu-brugmann.be/fr/edu/decubitus/origin.asp