Hyperhidrose: hoe kun je het op een natuurlijke manier verlichten?

Hyperhidrose : comment la soulager naturellement ?

Hyperhidrose, hoe overmatig zweten te verlichten?

Hyperhidrose , of overmatig zweten, is een veelvoorkomend probleem dat ongeveer 3% van de wereldbevolking treft. Het kan een bron van angst zijn en de kwaliteit van leven van de mensen die eraan lijden, beïnvloeden. Gelukkig bestaan ​​er, naast de conventionele medische behandelingen, ook natuurlijke oplossingen om dit overmatig zweten onder controle te krijgen.

Wat is hyperhidrose?

Zweten is een natuurlijk verschijnsel dat het lichaam gebruikt om de lichaamstemperatuur te verlagen als deze te hoog oploopt. Hyperhidrose is een aandoening die gekenmerkt wordt door zweten dat de behoefte van het lichaam voor temperatuurregulatie ver overschrijdt.

Het kan zich plaatselijk manifesteren en zich vooral uiten in de oksels, de handpalmen, de voetzolen en zelfs het gezicht. In zeldzamere gevallen kan de aandoening zich over het hele lichaam uitstrekken.

Gelokaliseerde hyperhidrose

Gelokaliseerde hyperhidrose is het meest voorkomend. Het wordt vaak veroorzaakt door factoren zoals stress, angst of hitte . Het ontstaat meestal tijdens de kindertijd of adolescentie en kan met de leeftijd afnemen.

Gegeneraliseerde hyperhidrose

Gegeneraliseerde hyperhidrose komt minder vaak voor en wordt vaak in verband gebracht met onderliggende medische aandoeningen, zoals hyperthyreoïdie, diabetes of bepaalde infecties. Om de precieze oorzaak te kunnen vaststellen, is een medische diagnose nodig.

Wat zijn de symptomen van hyperhidrose?

Hyperhidrose wordt gekenmerkt door overmatig zweten dat zonder duidelijke reden kan optreden, zelfs bij afwezigheid van warmte of fysieke activiteit. De belangrijkste symptomen zijn:

  • Overmatig zweten waardoor kleding nat wordt, vaak gepaard gaand met onaangename geuren.

  • Zweethanden en -voeten , waardoor het lastig is om voorwerpen te hanteren.

  • Zweetvlekken onder de oksels , zelfs zichtbaar in lichte kleding.

  • Gladde huid , vooral op de handpalmen, wat ongemak veroorzaakt in het dagelijks leven.

Deze symptomen kunnen leiden tot sociale angst en beperkingen in het beroepsleven , vanwege de angst om in het openbaar te zweten.

Hoe wordt hyperhidrose gediagnosticeerd?

De diagnose hyperhidrose wordt gesteld op basis van een combinatie van klinische observaties en medische onderzoeken. Hierbij wordt de intensiteit van het zweten beoordeeld en de onderliggende oorzaak vastgesteld:

  • Eerste consult : De arts begint met het opnemen van een uitgebreide medische voorgeschiedenis , waarbij de nadruk ligt op de frequentie, locatie en triggers van overmatig zweten.

  • Bevestiging van de diagnose : De arts kan tests uitvoeren, zoals de jodium-zetmeeltest , waarmee het gebied waar overmatig zweten optreedt, zichtbaar kan worden gemaakt.

Zodra de diagnose is gesteld, is het van essentieel belang om te bepalen of de hyperhidrose primair of secundair is, zodat de behandeling op de juiste manier kan worden ingesteld.

Primaire hyperhidrose

Zonder dat de oorzaak bekend is, ontstaat primaire hyperhidrose vaak in de oksels, op de handen en op de voeten. Het wordt vaak veroorzaakt door:

  • Sterke emoties en stress;

  • Hoge temperaturen;

  • Pittig eten of alcohol;

  • Fysieke inspanningen;

  • Genetische factoren (25% zijn familiale gevallen).

Secundaire hyperhidrose

Primaire hyperhidrose houdt verband met onderliggende medische aandoeningen, zoals:

  • Endocriene ziekten (bijv. hyperthyreoïdie);

  • Infecties (bijv. tuberculose);

  • Neurologische aandoeningen (bijv. de ziekte van Parkinson);

  • Angststoornissen;

  • Bepaalde medicijnen (bijv. antidepressiva).

Essentiële oliën tegen hyperhidrose

Dankzij hun adstringerende, antibacteriële, regulerende en zuiverende eigenschappen kunnen essentiële oliën helpen bij het verlichten van overmatig zweten.

Essentiële olie van muskaatsalie om transpiratie te reguleren

Essentiële olie van muskaatsalie is een van de meest effectieve oliën voor het reguleren van overmatig zweten . Dankzij de hormoonregulerende en anti-transpirerende eigenschappen ( anti-transpirerende werking van sclareol) helpt het de zweetproductie te verminderen.

Het heeft ook een kalmerende werking (dankzij linalool en linalylacetaat), wat helpt stress en angst te verminderen, factoren die zweten veroorzaken. Ten slotte helpt het bij de bestrijding van micro - organismen die verantwoordelijk zijn voor nare geuren.

Voor optimaal gebruik :

  • Huidtoepassing : meng 3 of 4 druppels essentiële olie van muskaatsalie met een plantaardige olie (jojoba, kokos, enz.) en breng het aan op de aangetaste plekken, zoals de oksels of de voeten, na het douchen.

  • Inhalatie : Doe 1 tot 2 druppels op een tissue en adem diep in om te profiteren van de kalmerende werking.

  • Orale toediening : om opvliegers te verlichten , 1 tot 2 druppels op een neutraal oppervlak aanbrengen, 2 tot 3 keer per dag.

Contra-indicaties

Essentiële olie van muskaatsalie is:

  • Niet aanbevolen voor zwangere en zogende vrouwen;

  • Niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 6 jaar;

  • Gecontra-indiceerd bij hormoonafhankelijke kankers (bijvoorbeeld borstkanker).

Doe altijd een huidtest voor gebruik: druppel 2 druppels van het mengsel in de holte van de elleboog om te controleren of er gedurende 24 uur geen reactie optreedt.

Palmarosa etherische olie tegen nare geuren

Palmarosa etherische olie wordt vaak erkend als een natuurlijke deodorant en is vooral een krachtige breedspectrum antibacteriële olie (geraniol). Deze eigenschap zorgt ervoor dat het bacteriën bestrijdt die verantwoordelijk zijn voor nare geuren bij overmatig zweten.

Schimmelwerend , helpt ook bij de bestrijding van mycosen die door transpiratie worden veroorzaakt . Het laat ook een bloemengeur achter op de huid, die lijkt op rozen.

Voor optimaal gebruik:

  • Meng 3 of 4 druppels etherische olie van Palmarosa met een plantaardige olie en breng dit aan op de aangetaste plek;

  • Voeg een paar druppels toe aan een zelfgemaakte natuurlijke deodorant;

  • Spray Palmarosa hydrosol op de voeten.

Contra-indicaties

Palmarosa etherische olie mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen, vooral tijdens de eerste drie maanden, en door kinderen jonger dan 6 jaar. Een huidtest wordt aanbevolen.

Essentiële olie van Cistus Ladanifer om poriën te vernauwen

Essentiële olie van Cistus Ladanifer staat bekend om zijn adstringerende eigenschappen . Het vernauwt de zweetporiën in de handpalmen, voetzolen en op het voorhoofd. Deze actie helpt overmatig zweten te reguleren.

Het helpt ook om een ​​gezonde huid te behouden door de genezing van kleine huidirritaties te bevorderen die vaak worden veroorzaakt door transpiratie.

Voor optimaal gebruik:

  • Meng 3 of 4 druppels etherische olie van Cistus Ladanifer met een plantaardige olie, zoals jojoba-olie. Breng dit mengsel aan op de plekken waar u overmatig zweet, zoals uw handen of voeten.

  • Voeg een paar druppels toe aan uw natuurlijke deodorant om de effectiviteit ervan te vergroten.

Contra-indicaties

Cistus Ladanifer etherische olie moet met voorzichtigheid worden gebruikt. Het wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en voor kinderen jonger dan 6 jaar. Een huidtest wordt aanbevolen.

Synergie van essentiële oliën om overmatig zweten te bestrijden

Meng de volgende oliën:

  • 60 druppels etherische olie van muskaatsalie;

  • 60 druppels etherische olie van Palmarosa;

  • 30 druppels etherische olie van Cistus.

Breng indien nodig 2 keer per dag 1 druppel van het mengsel aan op elke oksel, voet of hand. Breng het 5 dagen per week aan en vermijd dagelijks gebruik.

Dit mengsel wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 6 jaar.

DIY deodorantbalsem

Deze natuurlijke deodorant met een romige textuur, zacht voor de huid en eenvoudig aan te brengen, beschermt u tegen nare geurtjes.

Om de synergie samen te stellen:

  • 15 druppels Palmarosa EO;

  • Aloë vera: voldoende hoeveelheid om een ​​flesje van 60 ml te vullen.

Breng het aan onder de oksels en masseer het in. Eén pompdruk is voldoende voor beide oksels.

Plantaardige oliën tegen overmatig zweten

Naast essentiële oliën zijn er ook bepaalde plantaardige oliën kan een rol spelen bij het beheersen van overmatig zweten, door de huid te hydrateren en te beschermen.

Kokosnoot plantaardige olie

Kokosnootolie staat bekend om zijn hydraterende en antibacteriële eigenschappen . Het helpt de huid zacht te houden en neutraliseert geuren.

Voor optimaal gebruik :

  • Breng een kleine hoeveelheid aan onder de oksels of op de voeten na het douchen;

  • Het kan ook gebruikt worden als basis voor het verdunnen van essentiële oliën.

Contra-indicaties

Er zijn geen contra-indicaties voor uitwendig gebruik van kokosolie. Vermijd het aanbrengen op zeer vette huiddelen.

Jojoba plantaardige olie

Jojoba-plantaardige olie is een uitstekende optie voor het reguleren van de talgproductie . Het is licht en niet-comedogeen , ideaal voor de huid die gevoelig is voor overmatig zweten.

Voor optimaal gebruik:

  • Gebruik het als basis om essentiële oliën te verdunnen;

  • Breng het direct op de huid aan voor een diepe hydratatie.

Contra-indicaties

Er zijn geen bijwerkingen bekend bij uitwendig gebruik. Het is balancerend en niet-comedogeen, en daarom geschikt voor alle huidtypes. Het is ook een van de essentiële plantaardige oliën in de zomer. 

Hyperhidrose kan een lastige aandoening zijn om mee te leven, maar er zijn wel oplossingen. Door essentiële en plantaardige oliën in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u uw symptomen op natuurlijke wijze verlichten.

Vergeet niet om een ​​arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een passend vervolgtraject, vooral als het overmatig zweten aanhoudt of verergert.